Žitný kvas Karel
Jak se má váš Karel?
Díky za optání, je mu skvěle! Od roku 2012 s námi peče všechen náš chleba a je k nezastavení! Nikdy nebyl nemocen, jen párkrát trochu zaspal, za což dostal vlídnou domluvu a několikadenní krmnou kúru.
Našeho Karla můžete dostat buď úplně usušeného, chcete-li své vlastní domácí pečení ještě odložit, nebo v čerstvém a hodně zahuštěném vydání.
Co je žitný kvas
Žitný kvas (neboli domácky kvásek) je mouka a voda, které nechávají pekaři přirozenou cestou zkvasit. Kvas je osídlen laktobacily, které svou produkcí mléčné kyseliny těsto ochucují a přirozeně konzervují, a kvasinkami, které produkcí CO2 těsto kypří. Všechny mikroorganismy pochází z přirozeného prostředí, ze vzduchu, z obilí.
Kvas si sice může kdokoliv nastartovat doma sám, ale trvá mnoho cyklů použití, než jej osídlí vyrovnaná mikroflóra. Proto je snazší začít s malým množstvím už dospělého kvasu
K čemu se žitný kvas používá
Kvas si doma vedou ti, kterým už nevyhovují kupované pekařské výrobky ze supermarketů, rádi by se vrátili k tradičnímu základnímu pšenično-žitnému nebo žitno-pšeničnému chlebu (Šumavě) a mají rádi práci s potravinami. Kvas se zpravidla stává plnohodnotným členem domácnosti a je nutné se o něj starat jako o živou bytost.
Kvasem lze nastartovat i pšeničnou mouku a tvořit jakékoliv kynuté pečivo tzv. na pankáče, bez droždí. Není to nijak zdravější, jen trochu dobrodružnější a zábavnější. Z kvasu se též připravuje tradiční krkonošské kyselo s houbami, bramborami a míchanými vejci.
Vedení kvasu a výrobu domácího chleba lze doporučit pokročilým a trpělivým kuchyňským kutilům (nebo velmi pevně odhodlaným začátečníkům). Samotné vedení není složité, spíše upečení obstojného bochníku chce zvládnutí technologie.