Síla přírodní fermentace
Bez tohoto velmi pěkného a stravitelného úvodu do bublajících sklenic a přetékajících kvašáků prostě nemůžete být!
Napsal Sandor Elix Katz, přeložila Zuzka Ouhrabková, autorka blogu Zkvašeno, nové vázané vydání.
Síla přírodní fermentace je oslavou přírodního bohatství, jehož chuti a prospěšných látek si lidstvo užívá po tisíce let a které se může stát součástí i vašeho jídelníčku.
Je první kuchařkou, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin – zavede vás do jejich rozmanitého světa a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla.
Autor popisuje, jak na domácí výrobu kysaných mléčných produktů, představuje základní postupy na výrobu sýrů, věnuje se kváskovému pečivu, luštěninám či nastiňuje variabilitu přípravy kysaného zelí i jiné nakládané zeleniny. Mnohdy se během svého vyprávění pozastaví nad tradicemi nejrůznějších světových kultur. V knize nechybějí ani skutečně jednoduché techniky na domácí výrobu piva, vína i octa (spolu s recepty na cider, medovinu či šumivé víno).
Z obsahu knihy Síla přírodní fermentace
- Předmluva (od Sally Fallonové)
- Poděkování
- Úvod: Kulturní souvislosti — pěstění fermentačního fetiše
- Rehabilitace živých kultur
- Teorie kultur
- Homogenizace kultur
- Zacházení s kulturami
- Nakládaná zelenina
- Fermentované luštěniny
- Kysané mléčné produkty a jejich veganské alternativy
- Chléb a placky
- Fermentované obilné kaše a nápoje
- Vína (včetně medoviny, cideru a zázvorového piva)
- Pivo
- Octy
- Kulturní reinkarnace
- Poznámky
- Použitá literatura
- Seznam receptů
- O autorovi
- Napsali o Síle přírodní fermentace