FERMENTÁRUM.CZ

0

Vodní kefír TIBI

200 Kč za kus
skladem 3 ks
+

Čerstvá kultura pro přípravu živé šumivé limonády z vody a cukru s příchutěmi, které čekají jen na vaši fantazii.

Od nás pro vás

Chov vodního kefíru lze doporučit úplným začátečníkům, kulturu budete pouze vkládat jednou za pár dnů do oslazené vody.

Ode mne dostanete cca 50 g čerstvé a aktivně krmené kultury, která stačí na prokysání jednoho litru oslazené vody. Když se o kefírky dobře staráte, tak přirůstají opravdu rychle.

Co je vodní kefír

Znáte ho jako tibi krystaly nebo pod různými jinými variacemi na slovo 'houba'. Opět (stejně jako u jiných kultur) se sluší připomenout, že se nejedná ani o houby, ani o krystaly, ale polysacharidové útvary, jakási zrna, která si pro svou potřebu staví bakterie mléčného kvašení a poskytují tak útočiště i dalším mikroorganismům, se kterými jsou v nápoji jedna ruka. Zrna házíte do sladké vody, jejich obyvatelé cukr ve vodě konzumují, nápoj okyselují, vypouští do něj oxid uhličitý a přistavují další a další domečky. Takto si můžete kulturu vést donekonečna, stačí jen měnit jedou za pár dní sladkou vodu.

Vzniklý nápoj je příjemně navinulý a sladký podle množství cukru, které do roztoku sypete, a samozřejmě i podle doby, po kterou necháte nálev kysat. Voní trošku jako víno. Nepije se však zpravidla úplně samotný, tak moc zajímavý zase není, ale s takhle připravenou vodou můžete rozkvasit spoustu dalších šťáv, džusů a bylinkových nálevů. Živý chininový tonik, mojito, brusinkový šumák nebo hustý perlivý banán? Žádný problém! Mnoho inspirativních receptů naleznete v pěkné knížečce Probiotická smoothies.

Pozor! Kvašené limonády obsahují podle délky fermentace, nálady přítomných kvasinek a množství dodaných zkvasitelných cukrů až jednotky procent alkoholu, klidně i jako pivo.

Co vodní kefír není

Téměř 100 % všech internetových blogů o zdravé výživě tvrdí o této kolonii kultur, že je z Japonska či Tibetu, a co je za Japonska či Tibetu, to musí být přeci zázračně zdravé, ne? Inu, ne. Vodní kefír není nic zázračného, kouzelného ani léčivého. Není to probiotikum, lék, anticovid ani prevence proti moribundu. Je to jen pár laktobacilů a kvasinek, které z cukru udělají nějaké ty odpadní látky, které jsou shodou okolností docela dobré a zábavné na chuť. Nevkládejme falešné naděje a přílišná očekávání zdravotních účinků do fermentovaných limonád, připravujme si je pro zábavu, chuť a poznání.