Vandrbuch
Dvoudílný zápisník receptů, příběhů, nálad a setkání tak, jak ho snil a žil „kuchař na ohni“ Michal Hugo Hromas.
„Vandrbuch nmds je putovní kuchařka projektu Nomadis, který se v různých podobách a pod různými názvy pohybuje po světě od roku 2007. Je to dílem kuchařka, kde jsem si ukládal recepty míň obvyklý, dočista neobvyklý nebo úplně zhovadilý – ve Vandrbuchu najdete postup jak porazit kus a zpracovat maso, krev i vnitřnosti. Oproti cofee table kuchařkám tu ale nenarazíte na barevný fotky jídel. Jen fotky míst, lidí a událostí ze života kočovný kuchyně pořízený analogem. A taky celkem vtipný ilustrace. Ve Vandrbuchu ale najdete i krátký texty, citáty a cancy, který se mi zdály zajímavý a zapamatováníhodný.
Knihu jsem dával dohromady tři roky, ale shrnuje zkušenosti nasbíraný za sedmnáct let vaření venku. Jestli chcete vědět, jak to venku funguje doopravdy, bude to pro vás zajímavý a snad i trochu poučný čtení. Trochu jsem se rozepsal, takže jsem nakonec knihu musel rozdělit na dva díly. A abyste se nelekli – je psaná nespisovně. Prostě je to, co je.
I přesto, že kniha obsahuje recepty, někoho by mohlo rozladit, že tam , kde jsem to nepovažoval za nutný, nejsou uvedený váhy, míry a poměry. Nejsme u odvodu. To dáš.
Uvař si to tak dobrý jak umíš a upravuj si poměry podle libosti. Pro ten účel, bude volný místo na okraji stránek, aby sis recepty mohl upravovat. S ledabylou samozřejmostí předpokládám, že když chceš vařit podle vandrbuchu, máš už něco za sebou, nebo si aspoň umíš poradit Není to učebnice. Jestli neumíš rozdělat oheň a udělat vývar, bude to pro tebe španělská vesnice. Všechno to funguje a ty na to určitě přijdeš. Když ne, tak nejsi dost vytrvalej nebo jsi prostě blbej a věnuj se radši něčemu jinýmu. Já se taky ty věci nenaučil z knížek nebo za den. Musíš praktikovat. Je to votrava, dá to zabrat, ale tak to funguje.“
Údaje o knize
Obsah 1. dílu:
- vercajk skladování, nakládání masa, vývary, salsy
- prase, nutrie, králík, krůta, kachna, kuře slepice a kohout, jehně a ovce, vaření v kotlíku, kráva, vejce
- …a spousta čtení a vzpomínkovejch fotek.
| Celý název: | Vandrbuch I. nmds |
|---|---|
| Jazyk: | Čeština |
| Počet stránek: | 240 |
| Barva: | černobílá |
| Vazba: | pevná |
| ISBN: | 978-80-11-05035-1 |
| Formát: | 170 × 240 mm |
| Vydavatel: | Michal Hromas |
| Vydáno: | říjen 2024 |
| Doporučená MOC: | 600 Kč |
Obsah 2. dílu:
- houby,
- divoký prase, zvěřina (+bobr a jezevec), kapr a jiný ryby, šneci a žáby,
- pec a chleba, placky, lavaše a tortilly,
- od sladkostí koláče, koblihy, nákypy, knedlíky,
- směsi koření, byliny, konzervy,
- …a další porce příběhů, lidí a okolností.
| Celý název: | Vandrbuch II. nmds |
|---|---|
| Jazyk: | Čeština |
| Počet stránek: | 191 |
| Barva: | černobílá |
| Vazba: | pevná |
| ISBN: | 978-80-11-05208-9 |
| Formát: | 170 × 240 mm |
| Vydavatel: | Michal Hromas |
| Vydáno: | říjen 2024 |
| Doporučená MOC: | 600 Kč |

