FERMENTÁRUM.CZ

0

Miso

150 Kč za kus

+

Miso pasta pro domácí použití — polévky, marinování, omáčky.

Od nás pro vás

V 250 g balíčku je porce aktuálně nabízené miso pasty, abyste mohli ochutnat, jak to vypadá, když se při výrobě ničím nešetří. Především časem.

Aktuálně v nabídce

Červené miso z ječných krup a cizrny jsem naložil před koronou v lednu 2020 a prošlo tak dvěma léty. Teď už je uzrálé a připravené k použití. Není moc slané, frakce je naprosto celozrnná a nemletá, aby kuchař viděl, z čeho vlastně vaří a z čeho tahle moje první větší várka je. Jestli máte rádi přiznané trámy v chalupě, bude vám vyhovovat i hrubé chlapské miso.

Charakteristika:

K čemu je miso

Miso pasty jsou pravděpodobně nejuniverzálnějším ochucujícím a vyživujícím prvkem japonské kuchyně, zpravidla se skládají ze soli, luštěniny a obiloviny, která byla naočkovaná domestikovanou jedlou plísní kodži. Díky enzymům pasta zraje a složité nutriční látky se v ní rozkládají na jednodušší lahodnější komponenty: škroby na cukr, bílkoviny na aminokyseliny s umami chutí, laktobacil to všechno zakysává kyselinou mléčnou.

Základním použitím je miso pastu rozmíchat s trochou teplé vody, což supluje masový vývar, a vložit do ní oblíbené předvařené komponenty — vajíčko, tofu, zeleninu, mořské řasy, maso, rybu, rýžové nudle, luštěniny apod.

Běžně se též používají jako posilovač chuti polévek, omáček a dušených jídel, zkrátka všude tam, kde byste použili o něco méně hodnotná ochucovadla vegetu, masox nebo maggi. Pokud začínáte vaření svého pokrmu cibulovým základem, nesmí v něm miso chybět!