Miso
Od nás pro vás
Aktuálně v nabídce:
- čerstvé krátce zrající žluté miso naložené v listopadu 2024 z hrachu a ječných krup s mořskou solí, acidita nízká, umami a sladkost dominují, textura měkká a drobivá, polohrubě mletá, 250 g
- čerstvé krátce zrající béžové miso naložené v listopadu 2024 z malých bílých fazolí a ječných krup s mořskou solí, acidita nízká, umami a sladkost dominují, textura měkká a lepivá, polohrubě mletá, 250 g
K čemu je miso
Miso pasty jsou pravděpodobně nejuniverzálnějším ochucujícím a vyživujícím prvkem japonské kuchyně, zpravidla se skládají ze soli, luštěniny a obiloviny, která byla naočkovaná domestikovanou jedlou plísní kodži. Díky enzymům pasta zraje a složité nutriční látky se v ní rozkládají na jednodušší lahodnější komponenty: škroby na cukr, bílkoviny na aminokyseliny s umami chutí, laktobacil to všechno zakysává kyselinou mléčnou.
Základním použitím je miso pastu rozmíchat s trochou teplé vody, což supluje masový vývar, a vložit do ní oblíbené předvařené komponenty — vajíčko, tofu, zeleninu, mořské řasy, maso, rybu, rýžové nudle, luštěniny apod.
Běžně se též používají jako posilovač chuti polévek, omáček a dušených jídel, zkrátka všude tam, kde byste použili o něco méně hodnotná ochucovadla vegetu, masox nebo maggi. Pokud začínáte vaření svého pokrmu cibulovým základem, nesmí v něm miso chybět!