FERMENTÁRUM.CZ

0
Na neděli 26. června se můžete přihlásit na Industra💘kimčchi workshop v Brně!

Miso

150 Kč za kus

+

Miso pasta pro domácí použití — polévky, marinování, omáčky.

Od nás pro vás

Aktuálně je v nabídce sušené miso od Smolíků z Lounína, kolega Václav nakládá do modřínové kádě žlutý hráchječné kroupy, nechá zfermentovat, poté pastu usuší a rozemele na prášek. Vzniká tak první české, lokální sušené mugi miso z bio surovin a bez přidané chemie.

K čemu je miso

Miso pasty jsou pravděpodobně nejuniverzálnějším ochucujícím a vyživujícím prvkem japonské kuchyně, zpravidla se skládají ze soli, luštěniny a obiloviny, která byla naočkovaná domestikovanou jedlou plísní kodži. Díky enzymům pasta zraje a složité nutriční látky se v ní rozkládají na jednodušší lahodnější komponenty: škroby na cukr, bílkoviny na aminokyseliny s umami chutí, laktobacil to všechno zakysává kyselinou mléčnou.

Základním použitím je miso pastu rozmíchat s trochou teplé vody, což supluje masový vývar, a vložit do ní oblíbené předvařené komponenty — vajíčko, tofu, zeleninu, mořské řasy, maso, rybu, rýžové nudle, luštěniny apod.

Běžně se též používají jako posilovač chuti polévek, omáček a dušených jídel, zkrátka všude tam, kde byste použili o něco méně hodnotná ochucovadla vegetu, masox nebo maggi. Pokud začínáte vaření svého pokrmu cibulovým základem, nesmí v něm miso chybět!

Se sušeným misem zacházíte obdobně: rozmícháváte v teplé vodě, v omáčkách, polévkách, lze s ním sypat míchaná vajíčka nebo dokonce ochucovat popcorn!