FERMENTÁRUM.CZ

0

Natto

299 Kč za kus
není skladem

Kultura bakterií Bacillus subtilis natto na domácí výrobu tradiční japonské kvašené sóji.

Od nás pro vás

Kultura je čistý sušený Bacillus subtillis var. natto v laboratorní kvalitě, výrobce TopCultures bvba garantuje shodu se všemi náležitými předpisy platnými v rámci EU. Výrobek je 100% veganský, k produkci nebylo užito žádných živočišných produktů.

Balení obsahuje 10 g kultury, které postačí na naočkování 5-10 kg vařené sóji.

Co je NATTO

Pro našince to může znít odpudivě, ale ve své podstatě je natto uvařená sója, na které po dobu 12-24 hodin při teplotě 40 °C hoduje zmíněný bacil. Ten způsobí, že boby výrazně osliznou, začnou se lepit, vyvine se výrazné čpavkovo-sýrové aroma a velmi jemná, nahořklá a kvasnicová chuť. Dá se říci, že silněji voní než chutná.

Běžně tuto potravinu Japonci snídají s rýží, dá se vkládat do různých omáček, míchat s miso pastou či ochucovat octem a bylinkami.

Zcela jistě se jedná o specialitu, na kterou není Evropan zvyklý. Určitě to chce trošku cviku a zvykat si, ale jakmile si zvláštní texturu osvojíte, získáváte další způsob, jak obohatit svůj jídelníček o něco živého a nutričně hodnotného. A s velkou pravděpodobností si natto i zamilujete.

Výhody konzumace

Přínosem konzumace není příjem samotných bakterií, ale látek, které obsahují luštěniny a látek, které bacil vyprodukuje. Konzumací přijímáme hodnotné bílkoviny, vlákninu, vitamíny B6, B2, E and K2, enzym nattokinázu a pyrazin, který je původcem silného odéru a působí antitromboticky (zabraňuje tvorbě krevních sraženin). Fermentací bacil odstraňuje kyselinu fytovou a ostatní antinutriční látky, tudíž se luštěnina stává celkově stravitelnější.

Video výše: Japonci mají tu výhodu, že je každá domácnost vybavená rýžovarem s nastavením na natto, přičemž očkovat sóju mohou rýžovou slámou. V Evropě si pomáháme sušenou čistou kulturou.