FERMENTÁRUM.CZ

0

Natto

249 Kč za kus
skladem 3 ks
+

Kultura bakterií Bacillus subtilis natto na domácí výrobu tradiční japonské kvašené sóji.

Od nás pro vás

Kultura je čistý sušený Bacillus subtillis var. natto v laboratorní kvalitě, výrobce TopCultures bvba garantuje shodu se všemi náležitými předpisy platnými v rámci EU. Výrobek je 100% veganský, k produkci nebylo užito žádných živočišných produktů.

Balení obsahuje 10 g kultury, které postačí na naočkování 5-10 kg vařené sóji.

Co je NATTO

Pro našince to může znít odpudivě, ale ve své podstatě je natto uvařená sója, na které po dobu 12-24 hodin při teplotě 40 °C hoduje zmíněný bacil. Ten způsobí, že boby výrazně osliznou, začnou se lepit, vyvine se čpavkovo-sýrové aroma a velmi jemná, nahořklá a kvasnicová chuť. Dá se říci, že silněji voní než chutná, ale z této konkrétní kultury se zase tak nesnesitelný zápach netvoří, nebojte.

Běžně tuto potravinu Japonci snídají s rýží, dá se vkládat do různých omáček, míchat s miso pastou či ochucovat octem a bylinkami.

Zcela jistě se jedná o specialitu, na kterou není Evropan zvyklý. Určitě to chce trošku cviku a zvykat si, ale jakmile si zvláštní texturu osvojíte, získáváte další způsob, jak obohatit svůj jídelníček o něco živého a nutričně hodnotného. A s velkou pravděpodobností si natto i zamilujete.

Výhody konzumace

Přínosem konzumace není příjem samotných bakterií, ale látek, které obsahují luštěniny, a látek, které bacil vyprodukuje. Konzumací přijímáme hodnotné bílkoviny, vlákninu, vitamíny B6, B2, E a hlavně K2, který umožňuje vápníku ukládat se do kostí a předcházet či léčit osteoporózu. Natto obsahuje i enzym nattokinázu a pyrazin, který je původcem silného odéru a působí antitromboticky (zabraňuje tvorbě krevních sraženin). Fermentací bacil odstraňuje kyselinu fytovou a ostatní antinutriční látky, tudíž se luštěnina stává celkově stravitelnější.

Video výše: Japonci mají tu výhodu, že je každá domácnost vybavená rýžovarem s nastavením na natto, přičemž očkovat sóju mohou rýžovou slámou. V Evropě si pomáháme sušenou čistou kulturou.