Kombucha kultura (SCOBY)
Fermentační kultura na domácí přípravu kombuchové nebo jun limonády osvěžující chuti ze sladkého čaje.
Od nás pro vás
Zatoužíte-li zkusit tuhle dobrotivost, vypravím k vám malou kolonii asi velikosti dlaně spolu s malým množstvím velmi živého zákvasu, se kterou si připravíte zpočátku asi tak 0,5-1 litr nápoje. Během několika týdnů náležité péče si vypěstujete snadno novou a větší matku, která utáhne i velkou třílitrovou lahev. Jedná se o stejnou kulturu, se kterou se připravuje nápoj jun ze zeleného čaje a medu.
Kultura je čerstvá, soustavně krmená a je dobré ji okamžitě použít. Nesuším, nemrazím, netrápím.
Co je kombucha
Kombucha je kvašený nápoj ze sladkého čaje, který nafermentují mikroorganismy ze symbiotické kolonie kvasinek a bakterií (angl. SCOBY = symbiotic colony of bacteria and yeast), jehož hlavní složkou jsou bakterie rodu Gluconacetobacter, budující pružnou blánu (matku) z bakteriální celulózy, kterou v dalších a dalších vrstvách přistavují. Hlavní ochucujícím produktem bakterií je kyselina octová. Kombucha (matka) není houba, jedinými pravými houbami ve skutečnosti jsou jen neviditelné kvasinky uvnitř a v nápoji.
Ve výsledném nápoji připraveném dle receptu v návodu se v chuti a vůni projevují tóny květin, medu a jablečného octa s decentní kovovou notou. Dobře vychlazená a napěněná kombucha připomíná perlivý jablečný mošt.
Pozor! Kvašené limonády obsahují podle délky fermentace, nálady přítomných kvasinek a množství dodaných zkvasitelných cukrů až jednotky procent alkoholu, klidně i jako pivo.
Pro našince zvyklého spíš na hořké pivo a komerční mrtvé limonády z cukru a kyseliny citrónové může být na první dojem výraz octové kyselinky trochu zvláštní, ale je to stejné jako se slanou zubní pastou: jak si na ni zvyknete, nechcete už jinak!
Chov kombuchy můžeme doporučit i úplným začátečníkům, je velmi nenáročný.
K čemu se kombucha používá
To je prosté — k doplnění pitného režimu o nový a chuťově zajímavý nápoj namísto konzumace úplně zbytečných kupovaných nápojů postavených na glukózo-fruktózovém sirupu a kyselině citrónové. Nápoj si může každý připravit podle své vlastní chuti, míchat jej s dalšími ovocnými nebo zeleninovými šťávami, pít jej sladký, úplně suchý, nebo extrémně kyselý - jak je libo!
Co kombucha není
I o kombuše píšou zdravovědné blogy jako o zázračné houbě ze starodávného Japonska nebo Číny, nešetří se superlativy o zdravotních přínosech. Kombucha však není nic zázračného, kouzelného ani léčivého. Není to probiotikum, lék, anticovid ani prevence proti moribundu. Je to jen pár octových bakterií a kvasinek, které z cukru udělají nějaké ty odpadní látky, které jsou shodou okolností docela dobré a zábavné na chuť. Nevkládejme falešné naděje a přílišná očekávání zdravotních účinků do fermentovaných limonád, připravujme si je pro zábavu, chuť a poznání.