FERMENTÁRUM.CZ

0

Kombucha

149 Kč za kus
skladem 8 ks
+

Fermentační kultura na domácí přípravu nealko limonády osvěžující chuti ze sladkého čaje.

Od nás pro vás

Zatoužíte-li zkusit tuhle dobrotivost, vypravím k vám malou kolonii asi velikosti dlaně, se kterou si připravíte zpočátku asi tak litr nápoje. Během dvou tří týdnů náležité péče už bude tak velká, že snadno utáhne i velkou lahev od okurek. No a za čtvrt roku už nebudete vědět, komu tu příšeru nadělit v práci.

Kultura je čerstvá, soustavně krmená a lze ji okamžitě použít. Nesuším, nemrazím, netrápím.

Co je kombucha

Kombucha je kvašený nealkoholický nápoj ze sladkého čaje, který nafermentují mikroorganismy ze symbiotické kolonie kvasinek a bakterií (angl. SCOBY = symbiotic colony of bacteria and yeast), jehož hlavní složkou jsou bakterie rodu Gluconacetobacter, Lactobacillus a kvasinky Zygosaccharomyces, žijící a budující pružnou gelatinózní blánu (matku), kterou bakterie stále ve vrstvách přistavují. Kombucha (matka) není houba, jedinými pravými houbami ve skutečnosti jsou jen neviditelné kvasinky uvnitř a v nápoji.

Výsledný nápoj připravený dle dodávaného receptu neobsahuje prakticky žádný alkohol, protože ten je bakteriemi octového kvašení zpracováván na kyselinu octovou. V chuti a vůni se projevují tóny květin, medujablečného octa s decentní kovovou notou. Dobře vychlazená a napěněná kombucha připomíná perlivý jablečný mošt.

Pro našince zvyklého spíš na hořké pivo a komerční mrtvé limonády z cukru a kyseliny citrónové může být na první našlápnutí výraz octové kyselinky přinejmenším zvláštní, ale je to stejné jako se slanou zubní pastou: jak si na ni zvyknete, nechcete už jinak!

Chov kombuchy můžeme doporučit i úplným začátečníkům, je velmi nenáročný.

K čemu se kombucha používá

To je prosté — k doplnění pitného režimu o nový a chuťově zajímavý nápoj namísto konzumace úplně zbytečných kupovaných nápojů postavených na glukózo-fruktózovém sirupu a kyselině citrónové. Nápoj si může každý připravit podle své vlastní chuti, míchat jej s dalšími ovocnými nebo zeleninovými šťávami, pít jej sladký, úplně suchý, nebo extrémně kyselý - jak je libo!

Nebudeme vám slibovat, co vám kombucha vyřeší ve vašem zdraví, dokonce vám odhalíme málo známý fakt, že kombucha není probiotikum: hlavní hráči jejího složení jsou totiž aerobní povahy a v trávicím traktu nepřežijí. Zajímavé jsou však vedlejší produkty jejich trávení, tedy kyseliny a vitamíny. Může být tedy jedním z dílků skládačky vaší pestré výživy.

kombucha