Viili
Startér na přípravu tradičního finského mléčného výrobku s nekonečným opakováním při pokojové teplotě.
Od nás pro vás
Chov kultury lze doporučit úplným začátečníkům, je mimořádně jednoduchý. Ode mne dostanete sáček s čerstvou várkou, kterou ihned použijete na naočkování prvního půl litru až litru klasického mléka, zbude i trochu na zálohu do mrazáku.
Co je Viili
Jedná se o kulturu, kterou si obyvatelé severských zemí Evropy chovají na výrobu kysaného mléčného výrobku, který připomíná jogurt, má polotekutou viskózní konzistenci a chutná velmi jemně — není téměř vůbec kyselý.
Chov spočívá v očkování předchozí várky do čerstvého mléka. Do čisté sklenice pouze nalijete plnotučné mléko, naočkujete lžičkou Viili z minulé várky a necháte zrát 12-24 hodin při pokojové teplotě, a to v podobném rytmu jako mléčný kefír či chlebový kvas. Pokud budete pečlivě dodržovat krmení a množení, může se u vás kultura zabydlet napořád.
Bakteriální složení je od jogurtu odlišné a obsahuje:
- Lactococcus lactis subsp. cremoris,
- Lactococcus lactis subsp. lactis,
- Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris.
Naopak jogurt, aby se mohl jmenovat jogurt, musí obsahovat teplomilné a kmeny Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, a ty Viili neobsahuje.
Na veganské pokusy Viili bohužel nejspíš nezabere, ale s oddělenou částí kolonie můžete krátkodobě experimentovat. Osoby s intolerancí laktózy by si měly vyzkoušet snášenlivost tohoto výrobku, část laktózy bakterie přemění na odpadní látky.
viili s dlouhým slizem