Zázvorové pivo
OD nás pro vás
Z vlastního chovu zasílám 50 g čerstvé a životaschopné kultury, se kterou můžete ihned začít připravovat v malém množství svou ochočenou limonádu.
Příprava a chov podle návodu jsou velmi snadné a lze je doporučit i úplným začátečníkům.
Co je zázvorové pivo
Zázvorové pivo vlastně není tradičně vařené pivo z obilovin, chmele a pivovarských kvasnic, ale živá a mírně alkoholická limonáda připravená ze sladké vody a zázvorové šťávy.
Některé návody nabádají ke spontánnímu kvašení, které se může zvrhnout nesprávným směrem nebo je slabé, jiné recepty zase doporučují kvašení za pomoci pekařských kvasnic (droždí), které jsou vyšlechtěné k co největší produkci CO2 a nápoj z nich potom kvasnicemi nepříjemně páchne.
Tradiční zázvorové pivo se kvasí za pomoci symbiotické kolonie kvasinek a bakterií (angl. SCOBY = symbiotic colony of bacteria and yeast), jehož hlavní složkou jsou kvasinky Saccharomyces florentinus a bakterie Lactobacillus hilgardii. Takové kolonii z polysacharidových hrudek se lidově říká Ginger beer plant (GBP), Ginger beer bug nebo Ginger beer monster.
Nápoj konzervuje sám sebe vytvořením kyselého prostředí, chutná mírně sladce, má svěží kyselinku, bublinky a finiš je doplněný o ostrou pálivost zázvoru. Perfektní osvěžení na letní dny!
Pozor! Kvašené limonády obsahují podle délky fermentace, nálady přítomných kvasinek a množství dodaných zkvasitelných cukrů až jednotky procent alkoholu, klidně i jako pivo.
Co zázvorové pivo není
Především to není to probiotikum, lék, anticovid ani prevence proti moribundu. Je to jen pár laktobacilů a kvasinek, které z cukru udělají nějaké ty odpadní látky, které jsou shodou okolností docela dobré a zábavné na chuť. Nevkládejme falešné naděje a přílišná očekávání zdravotních účinků do fermentovaných limonád, připravujme si je pro zábavu, chuť a poznání.
Mnoho užitečných informací a zodpovězených dotazů je na mojí původní internetové stránce www.zazvorovepivo.cz, doporučuji ke čtení.