FERMENTÁRUM.CZ

0
Příští expedice zásilek: pozítří odpoledne

Zázvorové pivo

300 Kč za kus
není skladem

Fermentační kultura Ginger Beer Plant na domácí přípravu živé šumivé limonády ze zázvorové šťávy.

Od nás pro vás

Co je zázvorové pivo

Zázvorové pivo vlastně není tradičně vařené pivo z obilovin, chmele a pivovarských kvasnic, ale živá a mírně alkoholická limonáda připravená ze sladké vody a zázvorové šťávy.

Některé návody nabádají ke spontánnímu kvašení, které se může zvrhnout nesprávným směrem nebo je slabé, jiné recepty zase doporučují kvašení za pomoci pekařských kvasnic (droždí), které jsou vyšlechtěné k co největší produkci CO2 a nápoj z nich potom kvasnicemi nepříjemně páchne.

Tradiční zázvorové pivo se kvasí za pomoci symbiotické kolonie kvasinek a bakterií (angl. SCOBY = symbiotic colony of bacteria and yeast), jehož hlavní složkou jsou kvasinky Saccharomyces florentinus a bakterie Lactobacillus hilgardii. Takové kolonii z polysacharidových hrudek se lidově říká Ginger beer plant (GBP), Ginger beer bug nebo Ginger beer monster.

Nápoj konzervuje sám sebe vytvořením kyselého prostředí, chutná mírně sladce, má svěží kyselinku, bublinky a finiš je doplněný o ostrou pálivost zázvoru. Perfektní osvěžení na letní dny!

Pozor! Kvašené limonády obsahují podle délky fermentace, nálady přítomných kvasinek a množství dodaných zkvasitelných cukrů až jednotky procent alkoholu, klidně i jako pivo.

Co zázvorové pivo není

Především to není to probiotikum, lék, anticovid ani prevence proti moribundu. Je to jen pár laktobacilů a kvasinek, které z cukru udělají nějaké ty odpadní látky, které jsou shodou okolností docela dobré a zábavné na chuť. Nevkládejme falešné naděje a přílišná očekávání zdravotních účinků do fermentovaných limonád, připravujme si je pro zábavu, chuť a poznání.

Mnoho užitečných informací a zodpovězených dotazů je na mojí původní internetové stránce www.zazvorovepivo.cz, doporučuji ke čtení.