FERMENTÁRUM.CZ

0

Zázvorové pivo

299 Kč za kus
vyprodáno, do pěstujeme další

Fermentační kultura Ginger Beer Plant na domácí přípravu nealko probiotické limonády ze zázvorové šťávy.

Limit je pouze jedna várka na objednávku, děkuji za pochopení.

OD nás pro vás

Z vlastního chovu zasílám 50 g čerstvé a životaschopné kultury, se kterou můžete ihned začít připravovat v malém množství svou ochočenou limonádu.

Příprava a chov podle návodu jsou velmi snadné a lze je doporučit i úplným začátečníkům.

Co je zázvorové pivo

Zázvorové pivo vlastně není tradičně vařené pivo z obilovin, chmele a pivovarských kvasnic, ale živá nealkoholická limonáda připravená ze sladké vody a zázvorové šťávy.

Některé návody nabádají ke spontánnímu kvašení, které se může zvrhnout nesprávným směrem nebo je slabé, jiné recepty zase doporučují kvašení za pomoci pekařských kvasnic (droždí), které jsou vyšlechtěné k co největší produkci CO2 a nápoj  z nich potom kvasnicemi nepříjemně páchne.

Tradiční zázvorové pivo se kvasí za pomoci symbiotické kolonie kvasinek a bakterií (angl. SCOBY = symbiotic colony of bacteria and yeast), jehož hlavní složkou jsou kvasinky Saccharomyces florentinus a bakterie Lactobacillus hilgardii. Takové kolonii z polysacharidových hrudek se lidově říká Ginger beer plant (GBP), Ginger beer bug nebo Ginger beer monster.

Nápoj konzervuje sám sebe vytvořením kyselého prostředí, chutná mírně sladce, má svěží kyselinku, bublinky a finiš je doplněný o ostrou pálivost zázvoru. Perfektní osvěžení na letní dny!

Výsledný nápoj připravený dle následujícího receptu neobsahuje téměř žádný alkohol (typicky do 0,6 % jako komerční nealko pivo).

Mnoho užitečných informací a zodpovězených dotazů je na mojí původní internetové stránce www.zazvorovepivo.cz, doporučuji ke čtení.