FERMENTÁRUM.CZ

0

Zázvorové pivo

299 Kč za kus
není skladem

Fermentační kultura Ginger Beer Plant na domácí přípravu nealko probiotické limonády ze zázvorové šťávy.

Od této kultury je možné objednat vždy jen 1 ks, v chladném období roste pomaleji a k prodeji je jen sporadicky. Díky za pochopení.

OD nás pro vás

Z vlastního chovu zasílám 50 g čerstvé a životaschopné kultury, se kterou můžete ihned začít připravovat v malém množství svou ochočenou limonádu.

Příprava a chov podle návodu jsou velmi snadné a lze je doporučit i úplným začátečníkům.

Co je zázvorové pivo

Zázvorové pivo vlastně není tradičně vařené pivo z obilovin, chmele a pivovarských kvasnic, ale živá nealkoholická limonáda připravená ze sladké vody a zázvorové šťávy.

Některé návody nabádají ke spontánnímu kvašení, které se může zvrhnout nesprávným směrem nebo je slabé, jiné recepty zase doporučují kvašení za pomoci pekařských kvasnic (droždí), které jsou vyšlechtěné k co největší produkci CO2 a nápoj z nich potom kvasnicemi nepříjemně páchne.

Tradiční zázvorové pivo se kvasí za pomoci symbiotické kolonie kvasinek a bakterií (angl. SCOBY = symbiotic colony of bacteria and yeast), jehož hlavní složkou jsou kvasinky Saccharomyces florentinus a bakterie Lactobacillus hilgardii. Takové kolonii z polysacharidových hrudek se lidově říká Ginger beer plant (GBP), Ginger beer bug nebo Ginger beer monster.

Nápoj konzervuje sám sebe vytvořením kyselého prostředí, chutná mírně sladce, má svěží kyselinku, bublinky a finiš je doplněný o ostrou pálivost zázvoru. Perfektní osvěžení na letní dny!

Výsledný nápoj připravený dle následujícího receptu neobsahuje téměř žádný alkohol (typicky do 0,6 % jako komerční nealko pivo).

Mnoho užitečných informací a zodpovězených dotazů je na mojí původní internetové stránce www.zazvorovepivo.cz, doporučuji ke čtení.