FERMENTÁRUM.CZ

0
90 receptů a principy fermentace obsahuje ZKVAŠENO 📖 kuchařka na doma

Spory plísně kodži

250 Kč za kus

+

Startér na domácí pěstování plísně kodži (Aspergillus oryzae), naložte si svoje miso, saké nebo amazaké!

Od nás pro vás

Pokud si na pěstování netroufnete a přesto byste si chtěli zkusit naložit nějaký výrobek, je k dispozici i hotová usušená kodži rýže.

Aktuálně jsou v nabídce dvě variety:

Co je kodži

Slovem kodži (jap. kōji) se rozumí buď samotná plíseň Aspergillus oryzae, anebo obilovina, na které plíseň vyrostla (např. v páře uvařená rýže, ječné kroupy, pohanka, pšenice, proso). Plíseň je perfektně jedlá, neprodukuje žádné mykotoxiny a umí danou obilovinu během svého čtyřicetihodinového růstu napustit trávicími enzymy, zčásti ji tedy nasladuje. Z výsledné enzymaticky bohaté obiloviny se vyrábí další tradiční asijské potraviny: miso, sójová omáčka, saké, dezert amazaké, ochucující slaná jemná pasta shio koji. Nasladovaná, usušená a rozemletá obilovina se používá i na rychlé staření (zrání) masa před steakovou úpravou.

Čistá očkovací kultura se používá jednorázově, nedoporučuje se pěstovat a sklízet další generace spor kvůli kontaminaci, ke které nevyhnutelně dochází během inkubace v běžném kuchyňském prostředí.


zelené spory


bílé spory