FERMENTÁRUM.CZ

0
Sušená kodži rýže je zpět.

Spory plísně kodži

250 Kč za kus
není skladem

Startér na domácí pěstování plísně kodži (Aspergillus oryzae), vyrobený v Česku!

Od nás pro vás

Kultura jsou sušené spory a mycelium kropidláka rýžového (Aspergillus oryzae) vyrobené v ČR v laboratorní kvalitě. Výrobek je 100% veganský. Pomocným nosičem je bramborový škrob. Balení obsahuje 20 g kultury, které postačí na naočkování 20 kg vařených obilovin.

Aktuálně připravuji nové kmeny spor, inokulum je nyní pouze na dotaz.

Pěstování je určeno pečlivým a zkušeným fermentariánům, kteří už umí pracovat s inkubátorem a řídit inkubační teploty a vlhkost. Pokud si na pěstování netroufnete a přesto byste si chtěli zkusit naložit nějaký výrobek, je k dispozici i hotová usušená kodži rýže.

Co je kodži

Slovem kodži (jap. kōji) se rozumí buď samotná plíseň Aspergillus oryzae, anebo obilovina, na které plíseň vyrostla (např. v páře uvařená rýže, ječné kroupy, pohanka, pšenice, proso). Plíseň je perfektně jedlá, neprodukuje žádné mykotoxiny a umí danou obilovinu během svého čtyřicetihodinového růstu napustit trávicími enzymy, zčásti ji tedy nasladuje. Z výsledné enzymaticky bohaté obiloviny se vyrábí další tradiční asijské potraviny: miso, sójová omáčka, saké, dezert amazaké, ochucující slaná jemná pasta shio koji. Nasladovaná, usušená a rozemletá obilovina se používá i na rychlé staření (zrání) masa před steakovou úpravou.

Čistá očkovací kultura se používá jednorázově, nedoporučuje se pěstovat a sklízet další generace spor kvůli kontaminaci, ke které nevyhnutelně dochází během inkubace v běžném kuchyňském prostředí.