Spory plísně kodži
Startér na domácí pěstování plísně kodži (Aspergillus oryzae), naložte si svoje miso, saké nebo amazaké!
Od nás pro vás
Kultura jsou sušené spory kropidláka rýžového (Aspergillus oryzae) vyrobené v Japonsku v nejznámější firmě Hishiroku. Výrobek je 100% veganský. Balení obsahuje 20 g kultury, které postačí na naočkování 20 kg vařených obilovin.
Pěstování je určeno pečlivým a zkušeným fermentariánům, kteří si chtějí vyrábět miso a další tradiční japonské dobroty od začátku. Pokud si na pěstování netroufnete a přesto byste si chtěli zkusit naložit nějaký výrobek, je k dispozici i hotová usušená kodži rýže.
Aktuálně jsou v nabídce dvě variety:
- plíseň s bílými sporami, která má silné sladovací vlastnosti a hodí se na široké spektrum použití: na světlé i červené miso, saké i amazaké;
- plíseň se zelenými sporami, která produkuje méně cukru (kvasinky ve výrobku pak nedělají tolik alkoholu a výrobek je stabilnější), hodí se na výrobu kome kodži za účelem staření masa, na tmavé miso a sójovou omáčku.
Co je kodži
Slovem kodži (jap. kōji) se rozumí buď samotná plíseň Aspergillus oryzae, anebo obilovina, na které plíseň vyrostla (např. v páře uvařená rýže, ječné kroupy, pohanka, pšenice, proso). Plíseň je perfektně jedlá, neprodukuje žádné mykotoxiny a umí danou obilovinu během svého čtyřicetihodinového růstu napustit trávicími enzymy, zčásti ji tedy nasladuje. Z výsledné enzymaticky bohaté obiloviny se vyrábí další tradiční asijské potraviny: miso, sójová omáčka, saké, dezert amazaké, ochucující slaná jemná pasta shio koji. Nasladovaná, usušená a rozemletá obilovina se používá i na rychlé staření (zrání) masa před steakovou úpravou.
Čistá očkovací kultura se používá jednorázově, nedoporučuje se pěstovat a sklízet další generace spor kvůli kontaminaci, ke které nevyhnutelně dochází během inkubace v běžném kuchyňském prostředí.
zelené spory
bílé spory