Podivuhodné fermentační odpoledne
U vás doma si naložíme zeleninu, miso nebo kimčchi, uvaříme z fermentovaných surovin, upečeme chleba, popovídáme o výživě.
Zcela přirozeně a na poptávku čtenářů blogu Zkvašeno vznikl nový oblíbený formát osobního vzdělávání v oblasti domácích fermentovaných dobrot, při kterém si můžeme během výhradně vám na míru šitém odpoledne povídat o tom, co byste chtěli vědět či umět z oblasti domácího hospodaření, přípravy rozličných fermentů a vaření z nich. Vše propojíme obecným významem racionálního stravování, jenž neznamená výživu pouze nás — lidí, ale i našich mikroorganismů, se kterými jsme celoživotně neoddělitelně spjati, a které z podstatné části definují naše zdraví, pohodu a náladu.
Uvidíme se? Pište mi na e-mail info@fermentarum.cz. Nezapomeňte uvést, odkud jste a jestliže spolu budeme vařit, tak si určitě můžeme tykat!
Témata
Na vaše přání si můžeme odpoledne poskládat z těchto okruhů a činností:
- nakládání mléčně fermentované zeleniny (zelí, pickles, chilli, vegeta),
- nakládání kimčchi,
- založení miso pasty krátce- i dlouhozrající,
- založení tempehu nebo natto ke zrání do druhého dne,
- sladování amazaké,
- inkubace jogurtu,
- práce s limonádovými kulturami (vodní kefír, zázvorové pivo, kombucha),
- vaření polévek, omáček, salátů, kaší i hotových jídel za použití fermentovaných surovin,
- upečení vlastního kváskového chleba,
- promítnutí filmu FERMENTED.
Není samozřejmě možné stihnout úplně všechno, vybíráme tolik činností, které se dají stihnout za zhruba 5-7 hodin.
Cena
Cena za individuální odpoledne je 2500 Kč + doprava 2 Kč na kilometr počítáno z Berouna. Doprava je zdarma v okrese Beroun, v Praze a na Praze-západ.
Zúčastnit se můžou až 4 dospělé osoby; malým dětem doporučuji zajistit hlídání, protože strávený čas je intenzivně nabitý předáváním vědomostí a praktickými činnostmi.