FERMENTÁRUM.CZ

0

Mléčný kefír

249 Kč za kus
skladem 4 ks
+

Kultura pro výrobu vlastního mléčného kefíru.

Od nás pro vás

Chov mléčného kefíru lze doporučit úplným začátečníkům, ke kultuře stačí při pokojových teplotách přilévat plnotučné mléko, vždy po pár dnech zcedit cedit a spotřebovat.

Ode mne dostanete v zásilce polévkovou lžíci kultury, která stačí na prokysání půl litru mléka. Zanedlouho bakterie postaví další želatinové hrudky a kolonie se vám rozmnoží.

Co je mléčný kefír

Mléčný kefír je mezofilní symbiotická kolonie různých druhů laktobacilů, kvasinek a dalších mikroorganismů, které při pokojových teplotách prokysávají mléko, tím ho ochucují, napěňují a konzervují. Kultura vypadá jako pružné neprůhledné želatinové hrudky — to jsou domky, které si bakterie samy staví z živin v mléce. Kultura se při správné a pravidelné výživě množí a vydrží vám věčně.

Chuť je různá podle poměru množství kultury k mléku a délce fermentace: mléko lze nechat prokysat jen krátce (den) nebo dlouho (více dnů). Ve výsledku je nápoj buď mírně nakyslý, anebo opravdu hodně ostře kyselý. Probíhá-li fermentace v pevně uzavřené nádobě, vybuduje se tlak a nápoj bude perlivý.

K výrobě se používá pasterizovaného plnotučného kravského, kozího nebo ovčího mléka. Pasterizaci mléka zdůrazňujeme, protože v syrovém (raw) mléce se mohou při inkubaci pomnožit dost ošklivé věci.

Na veganské pokusy mléčný kefír bohužel nejspíš nezabere, ale s oddělenou částí kolonie můžete krátkodobě experimentovat. Nevhodné pro osoby s intolerancí laktózy.

Jak se liší od kefírů z obchodu?

Mléčný kefír je symbiotická životaschopná kolonie různých mikroorganismů, která se umí vlastními silami a vzájemnou kooperací při správné výživě plnotučným mlékem bránit patogenům — proto může přežít věky. Její biologické složení je mnohem pestřejší, než jaké je u kupovaných výrobků.

Kupované kefíry bývají sice chutné, ale ve výrazu jaksi neškodné a probiotik neobsahují tolik, jako kefír divoký.