FERMENTÁRUM.CZ

0
90 receptů a principy fermentace obsahuje ZKVAŠENO 📖 kuchařka na doma

Viili

150 Kč za kus

+

Startér na přípravu tradičního finského mléčného výrobku s nekonečným opakováním při pokojové teplotě.

Od nás pro vás

Co je Viili

Jedná se o kulturu, kterou si obyvatelé severských zemí Evropy chovají na výrobu kysaného mléčného výrobku, který připomíná jogurt, má polotekutou viskózní konzistenci a chutná velmi jemně — není téměř vůbec kyselý.

Chov spočívá v očkování předchozí várky do čerstvého mléka. Do čisté sklenice pouze nalijete plnotučné mléko, naočkujete lžičkou Viili z minulé várky a necháte zrát 12-24 hodin při pokojové teplotě, a to v podobném rytmu jako mléčný kefír či chlebový kvas. Pokud budete pečlivě dodržovat krmení a množení, může se u vás kultura zabydlet napořád.

Bakteriální složení je od jogurtu odlišné a obsahuje:

Naopak jogurt, aby se mohl jmenovat jogurt, musí obsahovat teplomilné a kmeny Streptococcus salivarius subsp. thermophilusLactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, a ty Viili neobsahuje.

Na veganské pokusy Viili bohužel nejspíš nezabere, ale s oddělenou částí kolonie můžete krátkodobě experimentovat. Osoby s intolerancí laktózy by si měly vyzkoušet snášenlivost tohoto výrobku, část laktózy bakterie přemění na odpadní látky.

viili s dlouhým slizem