FERMENTÁRUM.CZ

0
90 receptů a principy fermentace obsahuje ZKVAŠENO 📖 kuchařka na doma

Miso

150 120 Kč za kus

+

Miso pasta pro domácí použití — polévky, marinování, omáčky.

Od nás pro vás

Aktuálně v nabídce:

Sušené miso od Smolíků

Kolega Václav v úzké spolupráci s nemlékárnou popadne rýžovo-hrachové miso, usuší jej, rozemele na prášek a dochucuje vybranou směsí koření a lahůdkového droždí. Vzniká tak první české, lokální sušené miso z bio surovin a bez přidané chemie. Tato varianta je 50 g sušené mugi miso hrách+kroupy, se silnou masovou umami chutí a jemnou aciditou.

K čemu je miso

Miso pasty jsou pravděpodobně nejuniverzálnějším ochucujícím a vyživujícím prvkem japonské kuchyně, zpravidla se skládají ze soli, luštěniny a obiloviny, která byla naočkovaná domestikovanou jedlou plísní kodži. Díky enzymům pasta zraje a složité nutriční látky se v ní rozkládají na jednodušší lahodnější komponenty: škroby na cukr, bílkoviny na aminokyseliny s umami chutí, laktobacil to všechno zakysává kyselinou mléčnou.

Základním použitím je miso pastu rozmíchat s trochou teplé vody, což supluje masový vývar, a vložit do ní oblíbené předvařené komponenty — vajíčko, tofu, zeleninu, mořské řasy, maso, rybu, rýžové nudle, luštěniny apod.

Běžně se též používají jako posilovač chuti polévek, omáček a dušených jídel, zkrátka všude tam, kde byste použili o něco méně hodnotná ochucovadla vegetu, masox nebo maggi. Pokud začínáte vaření svého pokrmu cibulovým základem, nesmí v něm miso chybět!