FERMENTÁRUM.CZ

0

Orleánský ocet

120 Kč za kus

+

Ručně a s láskou vyrobené ovocné octy z českého krasu.

Od nás pro vás

Výrobkem je 0,35 litru ručně vyrobeného živého octa vhodného k přípravě tradičních octových limonád, shrubů, redukcí, omáček či vinaigrette. Ručně lahvováno, zátkováno, nepasterováno, možná že i s malou octovou matkou.

Aktuálně v nabídce:

Poznejte krásu octů

V našich končinách byl ocet degradován bohužel na masivní průmyslovou produkci kyseliny octové z obyčejného lihu v obřích okysličovaných tancích jedné jediné továrny, takže výstup má chuť… no prostě jako kyselina octová. Stojí osm korun, je hotový za 48 hodin a hodí se dobře na rozpouštění vodního kamene nebo na mytí schodů.

Co si ale dát do jídla nebo do pití? Naštěstí nebyla tradice pomalé výroby překrásných aromatických ovocných octů zapomenuta a ještě pořád existují lidé, kteří mají vztah k surovině, bakteriím, terroiru a umí vyprodukovat něco, co jste pravděpodobně ještě nikdy neochutnali. Sice trvá 48 měsíců než se v dubových sudech či kádích zakulatí a vyzraje, ale to máte jako se vším — čas je většinou ten nejopomíjenější technologický prvek.

Orleánská metoda

Jedná se o výrobu časově nejnáročnější, kdy mistr octař vybere kvasový základ (cider, medovinu, víno, saké), umístí jej do sudu nebo kádě, ponechá přirozený přístup vzduchu a v první fázi pečlivě a soustavně čistí kvas od vystupujících nečistot. Do kvasu se kvůli urychlení nevhání nuceně vzduch, ani se nenechává překapávat přes piliny, aromata by uletěla pryč.

Po fázi vyčištění nastává velmi dlouhá (někdy i několikaletá) fáze čekání, během které lze přidat do octa ochucující složku, například ovocnou drť, bylinky nebo výhonky jehličnanů. Místní suroviny, fantazie, zdomácnělé octové bakterie, přístup a péče octaře pak definují výslednou dobrotivost a rafinovanost ukrytou v lahvi. I zde hovoříme o terroiru.

České octy vyráběné tradiční orleánskou metodou z lokálních surovin vám z českého krasu a přilehlého okolí přináší Oceterie.cz, pro větší odběry či dlouhodobou spolupráci volejte Václavovi na číslo 604 280 210.